Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Blomstertobak

Nicotiana

Blomstertobak doftar på natten och lockar då framförallt nattfjärilar som svärmare och nattflyn.

Tobak är en ettårig växt och dras upp på nytt inför varje år. Man kan så egna plantor själv från frö, men behöver då förodla dom inomhus. Det är också vanligt att uppdrivna plantor säljs som prydnadsväxter.

Det finns många sorter och hybrider av blomstertobak, i många olika färger. Bäst för fjärilarna är dom varianter som har relativt korta blommor. Odlar man t.ex. narcisstobak, som är en vanlig sort med väldigt långa och starkt doftande blommor, så finns det inga svenska fjärilar som har en tunga lång nog att nå ner till blommans nektar.

Foto av Allan Zieser. Bildlicens: Public domain. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!