Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Fingerborgsblomma

Digitalis purpurea

Fingerborgsblomma är framförallt en favorit hos stora humlor, som gärna besöker dom djupa blommorna. Men även bin och andra pollinatörer uppskattar växten.

Fingerborgsblomman är tvåårig och bildar en kraftig bladrosett det första året. Det andra året kommer kraftiga och höga blomstänglar, med mängder av rosa till vita blommor. Den sår sig lätt själv och kommer då igen år efter år där den trivs, den växer gärna i halvskugga men inte gärna på blöt mark.

Hela växten är mycket giftig, framförallt bladen. Den bildar däremot inga bär eller några andra delar som verkar lockande att äta, så det är väldigt ovanligt att någon faktiskt blir förgiftad.

Foto av LucT. Bildlicens: CC Attribution-Share Alike 3.0. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!