Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Flockblommiga växter

Apiaceae

Flockblommiga växter har små blommor samlade i ”flockar”. Blommorna är viktiga framförallt för olika slags pollinerande flugor och skalbaggar.

Flera fjärilsarter har flockblommiga växter som värdväxter för sina larver, bland annat makaonfjäril.

En hel del vanliga ogräs som hundkäx och kirskål hör till dom flockblommiga växterna, och även mindre kända vilda blommor som spenört och kvanne. Men också många trädgårdsväxter som bl.a. morot, persilja och dill hör till gruppen. Även om man inte brukar låta dom här grönsakerna gå i blom när dom odlas i köksträdgården kan man gärna låta något exemplar stå kvar till blomflugorna, framförallt persilja är en uppskattad växt.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!