Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Vallört

Symphytum

Vallört har nektarrika blommor som lockar alla pollinatörer. I Sverige är den vanligaste sorten Uppländsk vallört, Symphytum x uplandicum.

Vallört gillar fuktig mark men kan växa lite överallt. Det är en hög och kraftig växt som sprider sig med både rötter och frön, och den kan bli väldigt invasiv, därför ses den ofta som ett ogräs. Inom en del odling används den som en gröngödslingsväxt, men man planterar då framförallt sticklingar av den sterila sorten ”Bocking 14”.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!