Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Björnbär

Rubus subg. Rubus

Björnbär blommar på högsommaren med blommor som har bland dom bästa möjliga värdena för både nektar och pollen. Dom flesta pollinerande insekter besöker gärna björnbärsblommorna, vare sig det är bin, humlor, fjärilar, flugor eller skalbaggar.

Björnbärsplantan växer genom att varje år skicka upp nya rankor, som lever i två år. Blommorna och bären kommer på det förra årets skott. Hos vildformen är rankorna väldigt taggiga, men flera odlingsformer har färre eller inga taggar.

Björnbär är egentligen ett samlingsnamn för en grupp med många liknande underarter och korsningar. Flera av dom vanliga trädgårdssorterna klarar sig bara upp till zon 2-3 innan förra årets skott fryser bort under vintern, och blir i och med det inte odlingsvärda längre norrut än så. Men det finns också härdiga sorter som sammetsbjörnbär (Rubus allhegiensis), även kallat sibiriskt björnbär, som kan klara vintrarna så högt upp som till zon 6.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!