Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Bolltistel

Echinops

Det finns flera olika sorters bolltistlar. Blå bolltistel den sort som är den vanligaste att odla som prydnadsväxt i trädgården, men det finns också andra sorter. Bin, humlor och fjärilar uppskattar tistelns blommor.

Dom flesta sorterna blir höga, runt en meter och uppåt, och bildar kraftiga plantor. Blommorna kommer under sensommaren. Bolltisteln är en perenn vars rötter övervintrar i jorden, och den sår sig dessutom gärna vidare själv med frö: Vill man inte det får man klippa av blommorna efter blomningen. Om man klipper av blommorna kommer tisteln också igen med en andra omgång blommor.

Bolltistlar kan odlas på egen hand från frö, blå bolltistel säljs också ofta hos trädgårdshandlare som en förodlad planta.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!