Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Brännässla

Urtica dioica

🐛 Värdväxter🦋 Fjärilar🥀 OgräsFlerårig / perenn

Odlingszoner: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 [info]

Brännässla ses ofta som ett ogräs, men det är en viktig värdväxt för framförallt fjärilslarver. Arter som nässelfjäril, kartfjäril, amiral, vinbärsfuks och påfågelsöga behöver brännässlor i sin livsmiljö för att överleva.

Brännässlan finns i nästan hela Sverige. Den kan bli allt från 20 cm upp till runt 2 meter hög. Nässlor trivs bäst på näringsrika platser, men har inga stora krav på marken i övrigt.

Nässlorna sprider sig lätt både med jordstammar och från frö, och är enkla att plantera in i trädgården om dom inte redan växer där. Har man plats för dom i ett hörn av sin trädgård hindrar man dom enkelt från att sprida sig vidare genom att t.ex. klippa gräset runtomkring. På våren kan man skörda dom som en tidig grönsak.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!