Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Fläder

Sambucus nigra

Fläderns blommor pollineras framförallt av flugor, som lockas av den starka doften. Dom ger mycket lite nektar, men man kan ändå se bin och humlor sitta ibland på blommorna för att hämta pollen. Ett antal fjärilar har fläder som sin värdväxt.

Fläder är lättodlad och växer snabbt. Får den växa fritt blir den ett flerstammigt litet träd eller en stor buske. Det finns odlingssorter som blodfläder med mörka blad och rosa blommor, som allmänt är mindre härdiga än den vanliga flädern.

Vilt i Sverige växer också druvfläder, Sambucus racemosa, en mindre buske som även den lockar flugor till sina blomklasar. Druvflädern är mer känd för att vara giftig, men alla sorters flädrar är mer eller mindre giftiga för människor: Blommor, grenar, blad och frukt! Giftet förstörs av värme vid tillagning, så inte heller den äkta fläderns bär bör ätas råa.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!