Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Gräslök

Allium schoenoprasum

Gräslök som får blomma får nektarrika blommor som uppskattas av bin, humlor och andra pollinatörer.

Odlar man den som krydda klipper man oftast ner blomknopparna innan dom växter till sig, för att få mer återväxt på bladen. Men har man plats kan man gärna låta gräslöken gå i blom efter ett tag. Hela växten är ätlig, även blomknoppar och blommor som fått slå ut.

Gräslök är en ganska anspråkslös växt som kan odlas i kryddlandet, i rabatten, i en gräsmatta, eller i kruka. Den är flerårig men kan behöva föryngras efter ett par år, och är enkel att så från frö.

Foto av Derek Gavey. Bildlicens: CC Attribution 2.0. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!