Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Gullviva

Gullviva blommar under våren, strax eftar att dom tidiga vårlökarna blommat ut. Fjärilar, bin och humlor besöker blommorna.

Gullvivan växer i gräs som inte är så högt att den konkurreras ut. Den är perenn, och bladrosetterna övervintrar under snön. Även om den på sina ställen är relativt vanlig så är den ändå fridlyst i hela Sverige, och får alltså inte flyttas. Om man inte redan har gullviva i sin trädgård kan man så in den från frö.

En vanlig prydnadsvariant av gullviva har mörkröda blommor, men tillhör samma art.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!