Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Hägg

Prunus padus

Hägg är ett träd som blommar på gränsen mellan vår och sommar, och då är välbesökt av alla slags pollinerande insekter. Den är också värdväxt för larverna av en mängd små fjärilar.

I större delen av Sverige växer häggen som ett medelstort träd, längst upp i norr är den fortfarande härdig men blir mer av en buske. Den är nära släkt med körsbär och plommon, men används sällan till något annat än som prydnadsväxt.

Många plantskolor säljer hägg om man vill plantera in den i sin trädgård, men det går också att ta rotskott eller fröplantor från etablerade träd om man har möjlighet.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!