Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Hästkastanj

Aesculus hippocastanum

Hästkastanj har blommor med gott om nektar och bra med pollen, och ett stort kastanjeträd uppskattas av humlor och bin under försommaren. Kastanjemal och några andra fjärilsarter har den som värdträd.

Hästkastanj kan bara växa i södra och mellersta Sverige. Där blir den ett snabbväxande träd på upp till 20 meter, med bred och tät krona, stora blad, och stora blomklasar.

Hästkastanjen går att odla upp från frö, men små frösådda plantor kan ha svårt att etablera sig utan hjälp och skydd. Därför växer hästkastanjen i princip aldrig vilt i Sverige. Plantskolor brukar sälja ett antal sorter som prydnadsträd.

Foto av Sebastian Rittau. Bildlicens: CC Attribution 4.0. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!