Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Kaprifol

Lonicera

Kaprifol har djupa blommor som luktar starkt under kvällar och nätter, och därför framförallt lockar till sig svärmare och nattfjärilar. Blad och blomknoppar är också föda för en annan liten nattfjäril, kaprifolfjädermottet.

Kaprifolen är en klättrande buske som behöver växa mot ett stöd. I naturen växer den på träd, men eftersom den bildar en stor planta kan det kan skugga och döda trädet som den växer på.

Äkta kaprifol ( Lonicera caprifolium ) är den sort som är vanligast såld som trädgårdsväxt. Den är härdig till zon 3 och blommar under högsommaren.

Vildkaprifolen ( Lonicera periclymenum ) är en nära släkting som också växer vilt i Sverige. Den kan klara sig upp till zon 6, och som blommar senare under sommaren.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!