Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Kungsljus

Verbascum thapsus

Kungsljus är en gammal kultur- och medicinalväxt vars blommor uppskattas av bin och humlor. Larver från flera småfjärilar, flyn och malar lever gärna på dom bladen.

Kungsljuset växer som en stor rosett med ulliga blad under det första året efter sådd, och under det andra året kommer blommor på stjälkar som blir upp till 2 meter höga. Växten är tvåårig och kommer tillbaka på platsen år efter år genom att självså sig.

Foto av AnRo0002. Bildlicens: Public domain. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!