Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Lind

Tilia

Lind är ett träd som drar till sig otroliga mängder humlor och bin när den blommar. Bladen angrips också ofta av bladlöss, som producerar så kallad honungsdagg: En klibbig söt vätska som också uppskattas av insekter.

Många små fjärilsarter har också linden som värdväxt.

Linden tål beskärning och kan användas som häckväxt, men om den får växa fritt blir den ett träd med stor rund krona. Dom vilda arterna av lind växter naturligt mest i södra och mellersta Sverige, men planterade lindar kan klara sig en bra bit norrut.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!