Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Ljung

Calluna vulgaris

Ljung blommar sent och blir därför viktig för bin och humlor. Många småfjärilar har också ljung som värdväxt för sina larver, bland annat flera sorters blåvingar.

Ljungen är härdig, långlivad och vill växa på mager mark där den gärna bildar mattor. Den är också vanlig i kruka på hösten, men många av dom mer dekorativa sorterna är ”knoppljung” med blomknoppar som håller länge men som aldrig slår ut.

Foto av Jgrahn. Bildlicens: Public domain. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!