Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Maskrosor

Taraxacum

Maskrosor är ett stort släkte med liknande arter som är viktiga för många insekter. Blommorna pollineras av fjärilar, bin, humlor, flugor och skalbaggar, och växten är värdväxt för larverna till många små fjärilar och andra insekter.

Maskrosor blommar i omgångar under hela sommaren. Dom är fleråriga och sprider sig lätt med frö, är vanliga i hela landet och ses oftast som ogräs. Det finns även dekorativa vit- och rosablommande former.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!