Sverige är ett långt land, och våra odlingszoner ger en guide till vilka växter som kan tåla klimatet i din trädgård. Eftersom zonerna främst beräknas på härdighet är dom bara relevanta för fleråriga växter.
Tänk på att odlingszoner inte är huggna i sten: Lokalt kan det finnas både varmare och kallare områden. Man kan också själv påverka klimatet till det bättre i sin egen trädgård genom att hitta skyddade platser i sin trädgård, där ett varmt och vindskyddat söderläge kan ligga en hel zon varmare än ett blåshål.
Zonerna går från 1 längst ner i söder upp till 8 högst i norr. Vet du inte vilken zon du bor i kan du se på zonkartan hos Riksförbundet Svensk Trädgård.
Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.
På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.
På länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.
Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!