Meny Stäng
Headerbild från foto av Thomas Bresson, CC Attribution 3.0

Vallmo

Papaver

Det finns 80-talet arter av vallmo, som alla har blommor med mycket lite nektar men stora mängder pollen. Bin, humlor, flugor och skalbaggar samlar gärna från blommorna.

Vildformerna av vallmo har enkla blommor som ofta är röda, men det finns mängder av sorter i olika färger och mönster, med enkla, fyllda eller fjäderlika blommor.

Nästan alla vallmoarter som växer i Sverige är ettåriga, både de vilda arterna och de olika trädgårdssorterna. Ett undantag är jättevallmo, som är en mycket härdig perenn som klarar sig upp till zon 8. Oavsett om vallmon är ett- eller flerårig förökar den sig gärna vidare med frö, och kan bilda stora bestånd.

Insektsväxter samlar växter intressanta för personer som vill hjälpa till att bygga bra livsmiljöer för insekter i en sökbar databas. Om det känns svårt att välja finns ett par topplistor som kan vara en bra plats att börja på.

På sidan om insektsträdgården kan du läsa mer tips om hur du kan tänka och planera för att skapa en mer insektsvänlig trädgård.

länksidan finns vidare läsning för dig som vill lära dig mer om dom olika sätten som växter är viktiga för insekter.Där kan du också hitta resurser med mer information om hur man odlar dom olika växterna och länkar till odlingsföretag.

Tips eller idéer? Frågor eller feedback? Du får gärna skicka ett meddelande om sidan genom att gå till kontaktformuläret!